Rakas lukija. Todennäköisesti kuulut valtaosaan väestöstä, eli käytät huumaus(nautinto)aineita. Mikä tai mitkä substanssit vaikuttaa kokemukseesi tänään? Olethan ottanut jo päiväannoksesi teetä, kahvia, kaakaota, alkoholia, tupakkaa, seksiä, pornoa, kannabista, amfetamiinia, valkoista sokeria tai kipulääkettä? 

Silti vaikka olet nauttinut ylläolevia psykoaktiivisia substansseja saatat sanoa olevasi "selvinpäin". Todellako? Kaikki näistä on tutkitusti substansseja, jotka vaikuttavat aivokemioihisi ja suurin osa edellämainituista tuottaa nauttimisen jälkeen sinulle mielihyvää. Ei ole sattumaa, miksi esimerkiksi kaakaota on alettu tuomaan Eurooppaan jo satoja vuosia aikaisemmin.

Se, että et ole huomannut esimerkiksi kaakaon aiheuttaamaa päihtymystä johtuu mahdollisesti siitä, että a) sinulla saattaa olla syntynyt toleranssi piristeisiin b) et ole käyttänyt kaakaota ikinä tarpeeksi isoja annoksia. Kaakaossa mahdollisesti voimakkaimmin vaikuttavana aineena on teobromiini. Maitosuklaassa todennäköisesti sokeri.

Jos epäilet kaakaon voimaa, käy ostamassa vahvinta tummaa suklaata kaupasta (vähintään 80% kaakaota) ja syö levyllinen putkeen. Mikäli et ole turruttanut itseäsi esimerkiksi usean kahvikupillisen päivävauhdilla, huomaat todennäköisesti, miten hetken päästä alkaa olla energiaa tehdä asioita ja saattaa tulla puhelias olo. Kaakao toimii tässä yhtenä esimerkkinä, koska sitä ja teetä usein huumausaineina väheksytään.

Saman kokeilun voit tehdä myös teellä. Juo (irto)teestä haudutettua juomaa useampi kuppi. Näin havaitset selkeämmin vaikutuksen. Toivottavaa olisi molemmissa kokeiluissa, ettet ole juonut tai käyttänyt piristeitä mukaanlukien kahvi päivään tai pariin ennen eksperimenttiä.

Rakas kirjoittajanne, on tehnyt tutkimusta erilaisten huumeiden parissa ja tullut siihen tulokseen, että suurin osa ihmisistä on narkkareita ja hakee jatkuvasti tavalla tai toisella hyvänolontuntemuksia ja mielellään mahdollisimman helpoilla tavoilla.

Tämän takia Näin toimitaan -blogi, jakaa tärkeän näkökulman asiantuntijaneuvoihin:

Ennen kuin kuuntelet kenenkään elämänohjeita (mukaanlukien terapeuttisi), selvitä ensimmäisenä, mitä huumeita hän käyttää? Toki narkkareiden kanssa voi keskustella, mutta on hyvin mahdollista, että neuvonantajasi itsekin juoksee samassa nautintokierteessä ja hänen havaintonsa on lempihuumeensa värittämä.

Moni addikti yrittää auttaa addiktia addiktiostaan tietämättä olevansa addikti. Melko koomista.

Nautintoaineet ovat kuin nappi, jolla voit tilata itsellesi hyvänolontunteen kun elämä alkaa tuntua liian tylsältä tai tyhjältä. Jos joku väittää, että hänen hienostuneissa tavoissansa ei ole kyse tästä, voi siirtyä sitten vaikka kuukaudeksi yrttijuomiin. Kokeile ja todista itsellesi, että ei ole ongelma. 

Huomaatko muuten miten lempihuumestasi pidättäytyminen saa sinut epäilemään omaa suoriutumistasi tulevasta päivästä? Jätäppä aamukahvi juomatta kuukauden tärkeinpänä päivänä? Tuleeko olosi turvattomaksi? Joisitko kuitenkin "varmuuden vuoksi" kahvisi, ettei vain "jutut mene sen takia vikaan"? Kuulostaa selittelyltä.

Moni teesieppo ja kofenisti kutsuu aamufixejään tavaksi, sen sijaan jokaista subutexpäätä pidetään automaattisesti narkkarina. Ehkä tämänkin kaverin annos on vain tapa ja vaadittava osa arkirutiinia, jotta hommat pelittää.

Kirjoittaja itse on juonut vähintään 1,5 litraa oolong-teetä ennen tekstin kirjoittamista. En kiellä omaa huumeidenkäyttöäni, enkä kaunistele sitä. Se antaa mielestäni mukavaa sisältöä päiviini!