Potilas makaa sohvallasi ja kertoo arkensa ongelmista. Poltat ehkä itse piippua, teet johtopäätöksiä ja analyysejä asiakkaastasi. Olet hyvä kuuntelija ja sinulla on ratkaisun avaimet käsissäsi. Joku voisi sanoa että olet sankari verraton. Et ole Sigmund Freud, vaikka hetken niin luulit, olet parisuhteessa. 

Ilmiö on huolestuttava ja koskettaa kaikkia uuden kumppanin etsijöitä ja varsinkin useita parisuhteen alistamia sankareita. Kumppanillasi on huolia. Suhteenne ei enää perustu päivittäiseen tietoiseen valintaan, vaan parasiitti-tyyppiseen palvelussuhteeseen. Toimit terapeuttina. Tällainen suhde on koukuttava ja siitä on erityisen vaikea päästä eroon. Potilas saa ratkaisun ongelmiinsa, sekä ihmisen joka ymmärtää, kun taas terapeutti kokee itsensä ainutlaatuiseksi lumihiutaleeksi, intellektuelliksi joka ymmärtää syvää ajatusta. Mikäs siinä jos tykkää. Asetelmassa kumpikaan ei lopulta saa kuitenkaan haluamaansa, vaan päätyy elämään toisen kautta.

Mitä voit siis tehdä välttääkseni tuhoisan asetelman? Ilmiö on kuin käärme paratiisissa, se luikertelee luoksesi ja ennen kuin huomaatkaan kädessäsi on omenan kara ja tyhjyys sisimmässäsi. Kiinnitä huomiosi näihin asioihin:

1. Mukavan jätkän paradigma. Kun mahdollinen kumppani kuvaa sinua sanoilla "mukava", "kiva", tai "hyvä kuuntelija", huolen aihe on syntynyt. Yksittäinen termin käyttö ei välttämättä ole viimeinen naula arkkuun, mutta valomerkki on annettu. Pyri luomaan tilanne, missä kuvaavia termejä on mielummin "kiinnostava", "terävä"  tai "mies paikallaan".

2. Nopee jäbä. Tällä tarkoitetaan ajankäyttöä. Kuinka usein saat tekstiviestejä? Uskallatko jättää vastaamatta, jos asia ei ole tärkeä? Voiko puolisosi "kriisin" verukkeella häiritä toimintaasi? Ryntäätkö valkoisella ratsullasi, lukion psykologian kirjat tanassa vierailulle, jos kumppanisi kaveripiirissä uusi juoru aiheuttaa pään vaivaa? Ihastumisen aikaan tähän on turha kiinnittää liikaa huomiota, sillä innostuspäissään ylilyönnit ovat tosiasia. Silti tätä poikkeusta on turha käyttää "kenkänä oven välissä"! Know your weakness!

3. Deal with the Devil. Parisuhteen kuuluu perustua jokapäiväiseen valintaan. Päätät viettää aikaa saman ihmisen kanssa. Tätä kontrahtia ei kannata "allekirjoittaa" , vaan itselle on syytä antaa lupa muuttaa mieltä. Tilanne on arvioitava uudelleen jatkuvasti. Tämä muutenkin mahdollistaa toisen seuran aidon kunnioittamisen, sillä voithan menettää kumppanisi koska tahansa, hän saattaa valita jonkun toisen.

4. Rajat. Kun alat luomaan itsellesi rajoja puolison takia, olet mennyttä. Ota elämäsi haltuun ja tee mitä lystäät!

Kaikki varmaan hyväksymme, että on tapoja olla toimivassa parisuhteessa. On turha kuitenkin olettaa pitkän parisuhteen olevan synonyymi terveelle, tai toimivalle kumppanuudelle. Arvioi tilanne uudelleen, tiedät kuinka toimia!

 

ps. Tämä kirjoitus on laadittu monen kahvikupillisen vaikutuksen alaisena, muutaman tunnin yöunien jälkeen. Muista myös aina selvittää mitkä huumeet neuvonantajasi/terapeuttisi on tänä aamuna jättänyt ottamatta. Narkkarin tärinä paljastaa fiksin tarpeen. Tällä kertaa kirjoittajalta puuttuu unen rauhoittava vaikutus.